Let op: indien je gebruik wilt maken van deze functionaliteit adviseren we dit eerst samen met je consultant uit te voeren.

Een e-learning als voltooid’ registreren via een importbestand

Het is mogelijk om een e-learning als voltooid te registreren. Om een e-learning als voltooid te registreren kan het voltooid resultaat handmatig geïmporteerd worden zodat dit bij de medewerker geregistreerd wordt.

Het importbestand maken
Het importeren verloopt middels een .CSV (Comma Separated Values) bestand. Wat kan worden aangemaakt middels een Spreadsheet programma (zoals Microsoft Excel)Het importbestand dient aan een aantal eisen te voldoen om het resultaat te kunnen verwerken in het SDB Leerplatform. Onderstaand de instructie hoe je een e-learning als voltooid kan registreren voor een medewerker.

Let op: je kunt via onderstaande wijze één importbestand maken met meerdere e-learnings en voor meerdere medewerkers tegelijk.

Het importbestand de juiste cel eigenschappen geven

1. Open een leeg spreadsheet bestand (bijv. Microsoft Excel)
  2. Selecteer de hele Kolom A en klik op Celeigenschappen.  Voorbeeld:

3. Selecteer in het geopende menu het type Tekst en klik op OK.  Voorbeeld:
  1.

Let op: in het geval dat een gebruikersnaam van de medewerker een voorloopnummer heeft, (zoals 00564). De voorloopnullen worden automatisch verwijderd door Excel nadat je het document hebt heropent. Dit betekent dat je Kolom A op bovenstaande wijze opnieuw dient in te stellen met de cel eigenschappen van het type Tekst. Je zult vervolgende de voorloopnullen opnieuw moeten invullen. Op deze wijze worden de gegevens in het importbestand bij de juiste medewerker verwerkt.

4. Selecteer de hele Kolom D en klik op Celeigenschappen.

5. Selecteer in het geopende menu het type Aangepast en vul handmatig het datumtype  dd-mm-jjjj in als datumnotering. Klik op OK.
  1. Voorbeeld:

Let op: als je het document eenmaal hebt opgeslagen, zal na het heropenen van het bestand de datumnotatie weer automatisch worden teruggezet door Excel. Dit betekent dat je steeds opnieuw de datumnotatie op bovenstaande wijze dient aan te passen na het heropenen van het bestand.

Het importeerbestand invullen

Let op: ieder kolom heeft een vaste volgorde waarvan cel 1 hoofdlettergevoelig is. Dit betekent dat de titels van cel 1 exact hetzelfde moet zijn als in de afbeelding hierboven staat weergegeven, anders gaat de import niet werken.

1. Vul de velden als volgt in:
  1. Kolom A cel 1: vul hier het woord Login in.
  2. Kolom A cel 2: vul hier de gebruikersnaam in van de medewerkerJe kunt de gebruikersnaam vinden in het Profiel van de medewerker van het SDB Leerplatform. (Als er na de invoer een groen driekhoekje (informatiemelding) verschijnt mag je die negeren)
  3. Kolom B cel 1vul hier het woord Naam in.
  4. Kolom B cel 2: vul hier de naam in van de medewerker.
  5. Kolom C cel 1vul hier het woord eLearning in.
  6. Kolom C cel 2plaats hierin de titel van de e-learning. Zie beschrijving stap j’ waar je de titel kunt vinden.
  7. Kolom D cel 1: vul hier het woord Datum Behaald in.
  8. Kolom D cel 2: vul hier de datum in waarop de e-learning behaald is.
  9. Kolom E cel 1: vul hier de tekst URL in.
  10. Kolom E cel 2Plaats hier de URL (Directe link) van de e-learning. Navigeer hiervoor in het SDB Leerplatform naar de ‘Catalogus’ -> selecteer de e-learning en klik rechtsboven op de bewerkknop . Klik vervolgens rechts op het pijltje bij ‘Catalogus’. Hier zie je als eerst de titel staan van de e-learning die je bij stap ‘f’ dient in te voeren. Daaronder staat de ‘Directe link’ die je kunt kopiëren en plakken in Kolom E cel 2.
  1.

Het exportbestand opslaan

Sla het bestand op via Opslaan als, geef het bestand een naam en selecteer in het drop-down menu het bestandstype CSV (gescheiden door lijstscheidingsteken) (*.csv). Kies de locatie waar je het wilt opslaan. Voorbeeld:

Het .csv bestand importeren in het SDB Leerplatform

1. Navigeer in het SDB Leerplatform naar Beheer -> Importbeheer. Belangrijk als er meerdere domeinen worden gebruikt: je kunt per domein importeren. Zorg ervoor dat er alleen gebruikers van het geselecteerde domein in het import bestand staan. Per domein zal er een aparte import gedaan moeten worden.
2. Klik rechtsonder op het icoon met het plusteken
3. Selecteer het domein waarop je wilt importeren, het type import (E-learning) dat je wilt doen en vervolgens selecteer je het opgeslagen csv bestand. Je hoeft niet te wachten tot dat het bestand geüpload is.  In deze stap dien je aan te vinken dat je verantwoordelijkheid neemt voor de data die in het SDB Leerplatform geïmporteerd wordt en de gevolgen hiervan voor de medewerkers. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden door SDB Groep, resultaten kunnen handmatig door de beheerder verwijderd worden maar zullen wel in de database blijven bestaan. Klik op importeren
  1.
    Voorbeeld:

2. 4. Klik op de knop IK WEET HET ZEKER, START IMPORT

1. Voorbeeld:

1. 5. Ververs de pagina om te zien of de import gelukt is.  Controleer de medewerker om te kijken of het resultaat goed staat.  Archiveer het bestand zodat je het niet per ongeluk opnieuw gaat gebruiken maar wel eventueel terug kunt zien om te controleren wat je geïmporteerd hebt.