Als beheerder kun je opleidingen, e-learnings of klassikale opleidingen toewijzen aan individuele medewerkers, afdelingen/klassen en/of functies. Het toewijzen is mogelijk op verschillende plekken in het SDB leerplatform uitvoeren, namelijk via:

• (1) catalogus
  • (2) beheer (bulk toewijzen)
  • (3) afdelingsbeheer
  • (4) gebruikersbeheer >portfolio

(1) Het toewijzen van een catalogusitem via de catalogus

Na keuze van de beoogde opleiding, e-learning of klassikaal, selecteer je  via de Catalogus het tabblad Toewijzen.

Vervolgens bepaal je op welke wijze je de opleiding wilt toewijzen. Dit kan via:

• Afdelingen (standaard selectie)
  • Gebruiker/groep

Voor het toevoegen van een afdeling klik je op Toevoegen, , rechtsonder in het scherm. Open de lijst met afdelingen en selecteer de gewenste afdeling en klik op TOEVOEGEN.

Vervolgens opent je geselecteerde afdeling met het pijltje rechts in de balk.  Je heb hier verschillende opties

Je kunt in een keer Alle functies van de afdeling Mag doen (niet verplicht) of Verplicht de scholing laten volgen óf per functie een opleiding Verplicht of Niet verplicht toewijzen. De ingebrachte gegevens worden direct opgeslagen. Met het Verwijder icoontje, ,kun je de instellingen weer verwijderen.

Voor het toevoegen van een Gebruiker/Groep klik je op het tabblad en vervolgens klik je op Toevoegen,Je kunt hier een gebruiker of groep selecteren. klik op TOEVOEGEN om dit op te slaan.

De gebruiker zal toegevoegd worden aan de lijst en hier kun je ook instellen of de gebruiker de opleiding verplicht moet doen of niet.

(2) Het bulk toewijzen van catalogusitem(s) via beheer > catalogus

Via Beheer > Catalogus kun je specifieke of alle opleidingen via bulk toewijzen aan een afdeling / functies.  Hieronder welke optie mogelijkheden er zijn om catalogusitems in bulk toe te wijzen:

Welke catalogusitems wil je toewijzen?
  • Alle catalogus items filter actiefals de filter geactiveerd is worden alle klassikale opleidingen en e-learnings met de geselecteerde toewijzingsopties toegewezen
  • Alle catalogus items filter niet actief: als de filter niet geactiveerd is kun je één of meerdere catalogusitems selecteren. Je kunt in het zoekveld de betreffende catalogusitems opzoeken of in de lijst scrollen om de gewenste items te selecteren. In het selectieveld worden 2 catalogusitems getoond, de andere worden opgehoogd met een cijfer.

Wil je toewijzen op domein of afdeling / functie?

• Selecteren op domein: Als je wilt toewijzen op domein zal er een optie getoond worden waar je het domein kan selecteren waar je de toewijzingen op wilt aanbrengen. Selecteer het betreffende domein. Als je de toewijzing selecteert op domein worden de catalogusitems toegewezen op alle gebruikers binnen het geselecteerde domein.

• Selecteren op afdeling / functie: Als je wilt toewijzen op afdeling / functies zullen er meerdere opties getoond worden waarbij je de volgende keuzes hebt:
    • Alle afdelingen filter actief: als de filter geactiveerd is worden alle klassikale opleidingen e-learnings die je hebt geselecteerd aan alle afdelingen toegewezen
    • Alle afdelingen filter niet actief: als de filter niet geactiveerd is kun je één of meerdere afdelingen selecteren. Je kunt in het zoekveld de betreffende afdelingen opzoeken of in de lijst scrollen om de gewenste afdelingen te selecteren. In het selectieveld worden 2 afdelingen getoond, de andere worden opgehoogd met een cijfer.
    • Alle functies filter actiefals de filter geactiveerd is worden alle klassikale opleidingen e-learnings die je hebt geselecteerd aan alle functies toegewezen
    • Alle functies filter niet actief: als de filter niet geactiveerd is kun je één of meerdere functies selecteren. Je kunt in het zoekveld de betreffende functies opzoeken of in de lijst scrollen om de gewenste afdelingen te selecteren. In het selectieveld worden 2 functies getoond, de andere worden opgehoogd met een cijfer.
    • Verplicht filter actief: als de filter 'verplicht' geactiveerd wordt worden de catalogus items die toegewezen worden verplicht gesteld worden.

Let op: deze vraag wordt niet getoond indien de algemene instelling via Beheer > Instellingen > Algemeen > Applicatie onderdelen > filter 'Verplichte toewijzingen' niet geactiveerd staat in het portaal.

Als alle gewenste catalogusitems en verwijzingen zijn ingesteld, kun je via de knop Toewijzen de bulk toewijzingen definitief verwerken. Er zal een pop-up venster getoond worden met een waarschuwing. Klik op Toewijzen als je zeker weet dat de catalogusitems definitief toegewezen mogen worden.

Via de catalogusitems kun je via het tabblad Toewijzen de bulk toewijzingen controleren. Als er toegewezen is op Afdeling / Functie kun je dit terugvinden onder het tabblad Afdelingen.

Als er toegewezen is op domein kun je dit terugvinden onder het tabblad Gebruiker / Groep.

(3) Het toewijzen van een catalogus item via afdelingsbeheer

Via Afdelingen kan een medewerker toegewezen worden aan Verplichte opleidingen (zoals bijvoorbeeld e-learnings en klassikale opleidingen). Na het selecteren van de juiste afdeling klik je op het pijltjes icoontje Verplichte opleidingen.

Via het tabblad Medewerkers kun je rechtsonder via  icoontje rechtsonder kun je nieuwe medewerkers toevoegen aan de verplichte opleidingen.

(4) Het toewijzen van een catalogusitem via gebruikersbeheer > portfolio

Via het gebruikersbeheer kun je de gewenste gebruiker opzoeken om een specifieke toewijzing toe te voegen. Via het tabblad Toewijzingen zie je bestaande toewijzingen voor opleidingen.

Via het  icoontje rechtsonder kun je nieuwe opleidingen toewijzen aan de medewerker. Klik op TOEVOEGEN om de opleiding toe te voegen.

Hier kun je aangeven of de opleiding verplicht of niet verplicht is. De toewijzing kan ook verwijderd worden via de knop Verwijderen